Voor kinderen die rouwen

Als mamma of pappa, je broertje of zusje, of je vriendje of vriendinnetje dood is gegaan, is de wereld veranderd. Elk kind reageert hier weer anders op. Het ene kind wordt bijvoorbeeld ‘lastig’, het overbluft zichzelf, het andere kind kruipt in zijn schulp. Het gedrag is in elk geval anders dan normaal. Voor een leerkracht is het belangrijk om dit te herkennen en rekening te houden met het verdriet van het kind. Een leerkracht wil dit ook wel, maar heeft vaak geen tijd om extra aandacht te (blijven) geven. Want echt afscheid nemen is moeilijk en duurt meestal lang.

De Horizon, praktijk voor stervensbegeleiding en rouwverwerking, kan een kind dat rouwt, helpen bij het uiten en (her)beleven van zijn of haar gevoelens. Dit gebeurt spelenderwijs, bijvoorbeeld door het maken van tekeningen of het schrijven van gedichtjes of briefjes voor de overledene. Daarnaast kan het kind in een warme, open, begripvolle sfeer vrijuit praten. Los van het verdriet van de eigen ouder(s) en los van school, waar de lessen centraal staan en medeleerlingen soms met (veel) onbegrip kunnen reageren.

De begeleiding wordt individueel of in kleine lotgenotengroepen gegeven. Je kunt samen verdrietig zijn of samen nadenken over de dood. En dat is toch fijner dan in je eentje. Meestal zijn vijf tot tien gesprekken voldoende. Dan is er meer rust, heeft het kind ruimte voor andere dingen dan het verdriet en gaat het thuis en op school beter.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Adri Faro-Verspui van de Horizon.
E-mail info@dehorizon.org  of bellen met 0416-34 99 92 of 06-22 22 98 11.Jozef Israƫlsstraat 2, 5143JK Waalwijk | Tel.: 0416-349992 Mobiel: 06-22229811 | Facebook